0

Nooit meer slecht WiFi ontvangst door een WiFi repeater

-

Mensen willen mobiel zijn, ook binnenshuis. Sinds de opkomst van het draadloze WiFi-netwerk worden consumenten steeds kritischer als het gaat om internetsnelheid. Applicaties als Netflix, Youtube of Spotify vereisen een snelle en stabiele internetverbinding wat uiteraard alleen gerealiseerd kan worden door een snelle internetaansluiting, een moderne router en zeker niet onbelangrijk: een goed WiFi signaal.

Nu is het zo dat moderne internetgerelateerde apparatuur in principe geen probleem mag vormen. Toch hebben dagelijks nog talloze mensen last van een zwak WiFi signaal. De vraag is dan ook: hoe kan dat? Het probleem lijkt hem te zitten in het feit dat typische Nederlandse huizen meestal heel degelijk zijn gebouwd. In een degelijke woning vind je een meterkast vol met draden, koperen leidingen, betonnen muren en goede isolatie. Al deze eigenschappen breken het het WiFi-signaal enorm af wat resulteert dat het internetsignaal op de eerste verdieping al stukken slechter is, laat staan op de zolder. Gelukkig lijkt dit probleem (deels) te gaan verdwijnen door de opkomst van een enorme hype: de WiFi repeater.

Wat is een WiFi repeater

Een WiFi repeater een vaak klein, onopvallend apparaatje die letterlijk het wifi signaal van de router oppikt en vervolgens opnieuw uitzend (versterkt). De plek waar het signaal wordt opgepikt is de plek waar het signaal zwak begint te worden. Een site gespecialiseerd in deze apparaten is wifirepeater.nl Een wifi repeater kan soms ook worden ingezet als access point. Het apparaatje wordt dan bedraad aangesloten aan de router of internetswitch waardoor het 100% van internetsnelheid kan worden doorgegeven.

Dit is ook meteen het nadeel van een ‘repeater': de originele internetsnelheid (aantal Mb/ps) wordt in verhouding gehalveerd en vaak nog wel meer. Al met al is het een prima oplossing voor consumenten die geen bedraad netwerk door huis hebben lopen en toch op zolder of in de tuin willen genieten van snel WiFi.

0

Agentschap Telecom treedt niet op tegen wifi-routers met hoog vermogen

-

Het Agentschap Telecom liet deze week weten dat men gebruikers en aanbieders van wifi-routers met een zendvermogen dat hoger is dan de wettelijk toegestane 100mW niet actief gaat vervolgen. Wel liet de organisatie weten dat het gebruik van dit soort wifi-routers, die handig zijn als je over grotere afstanden draadloos internet wil aanbieden, kan leiden tot vreemde storingen in electronische apparatuur.

Een en ander viel op te maken uit de woorden van Mariel van Dam. Zij is woordvoerder van het Agentschap Telecom. Afgelopen week publiceerde die organisatie een waarschuwing over de verkoop van wifi routers die een zendvermogen hebben dat hoger is dan 100mW voor de 2,4GHz frequentie. Die frequentie wordt gebruikt door wifi routers om draadloos mee te kunnen internetten. Een aantal winkels die wifi apparatuur verkopen hebben momenteel dergelijke routers in hun assortiment. Door het hogere zendvermogen kun je met dit soort routers draadloos internetten over een groter gebied.

Het Agentschap Telecom geeft aan veel vragen te ontvangen van zowel bedrijven als particulieren over deze wifi routers met een hoog vermorgen. Verkopers van deze apparatuur verwijzen namelijk bijna altijd naar het Agentschap voor een vergunning om deze apparatuur te mogen gebruiken. Dit soort vergunningen verstrekt het AT echter niet en daarnaast is het gebruik van hoogvermogen wifi routers illegaal. Daarnaast kan het gebruik zoals gezegd leiden tot storingen in andere wifi netwerken.

Alleen waarschuwingen

Voorlopig zal het AT echter alleen waarschuwingen uitdelen. Vanwege Europese Regels kan de handel in deze wifi routers met een hoger vermogen niet aan banden gelegd worden. Zowel verkopers als bezitters van dit soort wifi apparatuur kan dus opgelucht adem halen. Wel laat het Agentschap Telecom tenslotte weten dat bij klachten van mensen die last hebben van de wifi routers met een hoog vermogen opgetreden kan worden.

Uiteraard zijn er veel andere manieren om draadloos internet te versterken. Je kunt ervoor kiezen om een wifi-versterker te gebruiken om je draadloos internet over een groter gebied aan te bieden. Ook het verplaatsen van je router kan helpen bij het oplossen van problemen rondom je draadloos internet.

0

Netgear WN2500RP Range Extender (WiFi versterker)

-

Netgear WN2500RP WiFi versterker

Netgear WN2500RP

Over wifi versterkers is op draadloos-internetten.com al het een en ander geschreven. Ben je overtuigd van het nut van een wifi versterker en is zo’n apparaat de oplossing voor de problemen die je ondervindt rondom het gebruik van draadloos internet? Dan vind je hier meer informatie over de wifi versterker van Netgear die het bedrijf verkoopt als de WN2500RP Range Extender.

De Netgear WN2500RP wifi versterker is een dual band repeater. Dit betekent dat het apparaat op zowel de 2,4 als de 5 GHZ het draadloos internet signaal kan versterken. Dit betekent in theorie ook dat de deze versterker hogere snelheden mogelijk moet maken doordat het apparaat twee frequenties ondersteunt.

Naast een wifi-versterker voor draadloos internet is de WN2500RP ook een access point. Je kunt op het apparaat namelijk tot vier bedrade netwerk apparaten aansluiten. Zo kun je de wifi versterker in je studeerkamer plaatsen en daar je vaste computer en je wifi printer aansluiten op het apparaat.

In de doos van de WN2500RP range extender van Netgear vind je een adapter, een handleiding, de extender zelf ;), en een boekje met daarin de handleiding. Helaas is de handleiding niet in het Nederlands, je zult de installatie van het apparaat moeten doen met de Engelse versie. Hieronder een video van Youtube met daarin de inhoud van de doos van de Netgear WN2500RP range extender.

Installeren van de Netgear WN2500RP

De installatie van deze wifi versterker is super eenvoudig. Je sluit de wifi versterker aan op het stopcontact met de bijgeleverde adapter, drukt op de WPS knop van je router en drukt tegelijkertijd dezelfde knop in op de range extender en in principe werkt de range extender nu. De volgende stap is het strategisch plaatsen van de range extender op een goede plek in je huis.

Biedt je draadloze router geen WPS functionaliteit? Ook dan is installatie een fluitje van een cent. Je sluit de wifi versterker van Netgear aan op de stroom en maakt op je laptop verbinding met een tijdelijk netwerk dat het apparaat heeft aangemaakt. Dit draadloze netwerk heeft als naam ‘NETGEAR’. Zodra je verbinding hebt surf je op je laptop of computer naar http://www.mywifiext.net/.

Als de webpagina zich heeft geopend heb je verbinding met het configuratiescherm van de Wifi versterker. Je kunt hier aangeven welk draadloze netwerk het apparaat moet versterken. Ook kun je hier het wachtwoord van deze verbinding opgeven en kun je een aantal andere opties aanpassen. Is de wifi versterker eenmaal geconfigureerd dan kun je hem op een goede plek in je huis plaatsen om vandaar het draadloos internet goed te kunnen versterken.

Conclusie

De Netgear WN2500RP Range Extender of Wifi Versterker is een prima apparaat dat snel en gemakkelijk te installeren is. Als je van plan bent om een wifi versterker te gaan kopen dan is de wifi versterker van Netgear een prima keus. Vooral de degelijke bouwkwaliteit en de gemakkelijke installatie zijn pluspunten van dit apparaat.

De nadelen van de WN2500RP Wifi versterker zijn vooral de trage doorvoersnelheid na het versterken en de lange wachttijd tijdens het veranderen van instellingen op de wifi versterker.

0

Mijn eigen bedrade en draadloze thuisnetwerk

-

Een goed netwerk voor thuis bestaat uit een aantal draadloze en bedrade netwerk apparaten. Het soort apparaten in je netwerk hangt uiteraard af van de wensen die hebt ten aanzien van het gebruik en de betrouwbaarheid van je thuis netwerk. Om je een idee te geven van de mogelijkheden van een netwerk in huis hierbij een beschrijving van mijn huisnetwerk. Alle informatie in dit artikel is geschreven vanuit mijn beleving van goede en minder goede draadloze apparatuur.

Mijn thuis netwerk begint op de plek waar het internet dat ik van KPN afneem het huis binnenkomt. Daar staat in mijn geval een Experia Box van KPN die het internet via de ingebouwde router en draadloze router zowel draadloos als bedraad verder verspreidt. Helaas ben ik als klant aangewezen op een router en draadloze router van KPN, liever had ik een Netgear router gebruikt, Netgear maakt in mijn beleving namelijk de beste routers voor thuisgebruik.

De router in je thuis netwerk is natuurlijk van het grootste belang. Je hebt hem nodig om draadloos internet te kunnen gebruiken, maar ook het delen van bestanden, films en muziek en het printen van meerdere computers in netwerk verloopt via een router.

Een NAS hoort thuis in je netwerk als je veel bestanden deelt

Een Network Attached Storage is erg handig als je veel (grote) bestanden deelt met andere apparaten in je thuisnetwerk

Naast mijn router staat een NAS of ook wel Network Attached Storage. In mijn geval staat er een Synology NAS DS212+ met daarin twee harde schijven van elk 2GB. De NAS is door middel van een UTP kabel aangesloten op de Experia BOX. Mijn NAS is vooral in gebruik als media server voor films, muziek en andere bestanden.

Het voordeel van een NAS is dat het een klein apparaat is dat altijd aanstaat. Je kunt ten allen tijde bestanden op de NAS benaderen via je thuisnetwerk. Doordat mijn NAS twee schijven aan boord heeft is al de data ook nog eens goed beveiligd. Als een van beide harde schijven kapot gaat dan staat altijd een backup op de andere schijf. Daarnaast kun je een NAS uitrusten met software om automatisch te downloaden, back-ups te maken of beveiligings-camera’s aan te sluiten.

Een tweede poort op mijn Experia router staat in verbinding met de studeerkamer via een UTP kabel die onder het huis door loopt. Deze kabel is in de studeerkamer aangesloten op een simpele switch die mij in staat stelt ook in de studeerkamer meerdere apparaten op het bedrade netwerk in mijn huis aan te sluiten. Handig voor mijn laptop of de laptop van iemand die langskomt. De router in mijn studeerkamer staat is een simpel no-name dingetje dat het prima doet.

Een derde poort op mijn Experia router is gereserveerd voor een mediaspeler in de woonkamer. Deze mediaspeler, een Xtreamer, haalt media zoals films en series van de NAS in de gangkast en geeft deze weer op televisie. Het grote voordeel van een Xtreamer met netwerk aansluiting is dat je in de Xtreamer geen harde schijf hoeft in te bouwen. De Xtreamer heeft prima netwerk kwaliteiten en het streamen van DVD’s gaat prima via de Synology, de router, en de Xtreamer. Films download ik trouwens op mijn computer waarna ik ze via de Windows verkenner over het netwerk naar de Synology NAS.

Draadloze mediaspeler Sonos

Mijn Sonos spelers zijn via een Sonos connect en een goedkope switch aangesloten op de router.

De laatste poort op mijn router is weer verbonden met een goedkope switch. Op deze switch heb ik een aantal apparaten aangesloten. Zo staan mijn Sonos mediaspelers via een Sonos connect en de switch in verbinding met de muziek folder op de NAS.

Daarnaast is de televisie ook via de switch aangesloten op het internet. Hierdoor kan op televisie online content worden afgespeeld die Sony zelf beschikbaar stelt. Ook is het mogelijk om bijvoorbeeld Youtube video’s via het thuisnwetwerk op mijn televisie af te spelen.

Tenslotte natuurlijk het draadloos internet in mijn thuisnetwerk. Dat verloopt in de meeste gevallen via de router van KPN. Omdat het draadloze internet signaal boven en in de studeerkamer nog wel eens weg wil vallen heb ik een wifi-versterker geplaatst in de keuken. Die ligt centraal in het huisje en op een keukenkastje, onzichtbaar voor het oog, versterkt deze wifi-versterker het draadloos internet in mijn huis.

Op het draadloze netwerk zijn een aantal draadloze apparaten aangesloten. Hieronder vallen natuurlijk een aantal smartphones en mijn tablet, de laptops in ons huishouden, een Logitech Squeezebox Radio en natuurlijk een wifi-printer. Het draadloos internet dat ik thuis gebruik wordt tenslotte beveiligd met een WPA2 beveiliging die standaard zit geïnstalleerd op de router van KPN.

Verbetering aan mijn thuisnwetwerk

Over mijn thuis netwerk ben ik erg tevreden. Het doet wat met moet doen, draait stabiel, kent weinig problemen en was goedkoop in de aanleg. Grootste minpunt vind ik zelf de beperkte doorvoersnelheid van de Experia router. Alle apparaten in mijn bedrade netwerk kunnen 1Gbit aan, de router van KPN is echter beperkt tot 100Mbit. Dat scheelt toch wel enorm in de doorvoer snelheid van grote bestanden. Dat is trouwens ook de belangrijkste reden voor de afkeer die ik heb van die Experia Modem. Liever had ik, nogmaals, een Netgear router gebruikt.

Heb je nu zelf goede tips over het gebruik van een draadloos thuisnwetwerk? Voel je dan vrij om commentaar te leveren op dit bericht.

0

Wifi versterker: je draadloos internet signaal versterken

-

Heb je een groot huis of een huis met veel kamers en dikke betonnen muren? Dan is de kans groot dat je je draadloze internet signaal niet in het hele huis kunt ontvangen. Om dan toch in je hele huis van de voordelen van draadloos internetten te kunnen profiteren kan het nodig zijn om je draadloze internet te versterken.

Om je signaal te versterken heb je slechts een extra kastje nodig: een signaal versterker. Ben je op zoek naar een goede en goedkope signaal versterker voor je WiFi signaal? Koop dan hier een Wifi Versterker: WiFi versterker kopen

draadloos-internet-versterken

Wifi versterker

Voordat dat je echter over gaat tot de aankoop van een signaal versterker kun je proberen of je op andere manieren je draadloos internet signaal kunt versterken.

Probeer eerst andere oplossingen

Om te beginnen moet je je plek waar je router staat goed bestuderen. Staat deze namelijk in een hoekje of in een kleine afgesloten ruimte? Dan is de kans groot dat je daar al veel winst kunt behalen in het bereik van je internet signaal. Zet je router bovenop een kast in de woonkamer zodat het draadloze internet signaal goed door het huis heen te bereiken is.

Andere verbeterpunten ten aan zien van de sterkte van je draadloos internet signaal kunnen de aanwezigheid van metalen platen in je huis zijn. Deze metalen platen zorgen ervoor dat het internet signaal weerkaatst en daarom niet tot in de hoeken van je huis komt. Ook magnetrons, draadloze beveiligingsinstallaties, bepaalde types isolatiemateriaal met aluminiumfolie en andere draadloze apparatuur kunnen je internet signaal verzwakken. Is dit het geval dan kan een signaal versterker uitkomst bieden.

Om je draadloze internet signaal te versterken moet je allereerst een signaal versterker kopen. Vraag hierom bij je computerwinkel of kijk op een prijsvergelijkingswebsite in de categorie ‘signaalversterkers’. Dat kan bijvoorbeeld hier.

De signaalversterker zet je op een plek in je huis waar je redelijke ontvangst heb van het draadloos internet signaal. Vanaf hier wordt het signaal namelijk nog goed versterkt. De wi-fi signaalversterker zet je aan waarna je hem via je laptop of je vaste computer in een browser kunt configureren.

Als de installatie en configuratie goed gedaan zijn dan kun je nu in een groter gedeelte van je huis genieten van de voordelen van draadloos internetten.

Denk om de beveiliging

Als je trouwens besluit om een wifi versterker te kopen dan moet je wel denken om de beveiliging. In principe neemt een wifi versterker de beveiligings instellingen van je thuisnwerk over, het exemplaar dat ik kocht wilde echter niet werken voordat ik alle beveiliging had uitgezet. Pas nadat het apparaat werkte kon ik de beveiliging weer aanzetten en werkte alles naar behoren.