Een team van onderzoekers aan de universiteit in de Amerikaanse staat North Carolina hebben een mogelijk oplossing gevonden voor de traagheid van draadloos internet door interferentie die optreedt als veel mensen tegelijkertijd via hetzelfde wifi netwerk draadloos willen internetten. Met een eenvoudig toe te passen fix in de firmware van de router die gebruikt wordt zouden bij extreem veel gebruikers snelheden mogelijk zijn die 400% tot 700% hoger liggen.

Op zwaar- of overbelaste routers neemt de snelheid waarmee data verzonden en ontvangen wordt fors af. Dit komt omdat alle gebruikers van een draadloze router op hetzelfde kanaal deze router gebruiken. Door het toepassen van de softwarematige fix die de onderzoekers hebben gemaakt zouden de snelheden fors hoger gaan liggen. Doordat de oplossing softwarematig is zou deze moeten werken voor een groot aantal bestaande draadloze routers.

De fix, die als naam WiFox heeft meegekregen, zou als 25 mensen tegelijkertijd draadloos internetten op dezelfde router een snelheidsverbetering van 400% opleveren. Bij een grotere groep gelijktijdige gebruikers zou de doorvoersnelheid van een draadloze router zelfs met 700% kunnen stijgen. Dit betekent dus dat je op je smartphone of tablet fors sneller draadloos kunt internetten. De onderzoekers claimen dat de WiFox software een netwerk tot 4x beter laten presteren dan een draadloos netwerk zonder deze fix.

Helaas is nog niets bekend over de concrete winst in bijvoorbeeld ontvangen Mbps. Meer informatie over deze eenvoudige oplossing om bij grote groepen gelijktijdige gebruikers van een draadloze router volgt komende maand op een symposium. Ook zal dan bekend worden hoe deze nieuwe techniek precies in elkaar steekt. De basisprincipes over deze fix vind je natuurlijk wel op de website van de NCSU.