Ziggo, een van de grootste internaanbieders in Nederland, gaat binnenkort een proef starten waarin klanten hun draadloze router kunnen omzetten in een wi-fi hotspot. Deze proef zal binnenkort een aantal weken lang gaan lopen in een aantal wijken in de stad Groningen. Na evaluatie van dit experiment zal Ziggo besluiten of het doorgaat met het op deze manier aanbieden van draadloos internet.

In een verklaring liet Ziggo weten dat de proef bedoeld is om te bekijken of het haalbaar is om landelijk Ziggo klanten de mogelijkheid te geven hun draadloze router open te stellen voor andere gebruikers. Als je als Ziggo klant meewerkt aan deze proef betekent dit automatisch dat je zelf via de hot-spots die andere Ziggo klanten aanmaken draadloos kunt internetten.

In de praktijk betekent dit dat je dus op straat, in de winkel of op de fiets gebruik kunt maken van draadloos internet via Wi-Fi dat door klanten van Ziggo wordt aangeboden. Wel moet je voordat je kunt internetten via Wi-Fi wel je eigen Ziggo verbinding hebben opengesteld voor andere gebruikers.

In Belgie wordt al langer ge-experimenteerd met een vergelijkbaar principe. Een aantal providers stellen hun draadloze routers zelfs al standaard zo in dat andere mensen via deze hotspots draadloos internet kunnen gebruiken. Wel zijn er aan het gebruik van het draadloos internet van andere klanten regels verbonden ten aanzien van bandbreedte en data vebruik.