Wil je een nieuwe router voor het draadloos internet in je huis? Dan is er goed nieuws, een van de grootste fabrikanten voor routers, Belkin, heeft vorige maand een viertal nieuwe routers uitgebracht die allen de 802.11ac standaard ondersteunen. Deze standaard maakt draadloos internetten met snelheden tot ruim 1Gb per seconde mogelijk. Dat is sneller dan welke andere standaard voor draadloos internet dan ook.

nieuwe-belkin-router

Belkin Router

De nieuwe ac-standaard, die je ook tegenkomt onder de naam IEEE 802.11ac, is nog niet officieel goedgekeurd. Volgens de geruchten zal dat pas begin volgend jaar gaan gebeuren. Gelukkig laten fabrikanten van routers en de makers van chips voor routers en signaalversterkers zich daar niet van weerhouden: veel fabrikanten hebben de afgelopen maanden al routers en andere apparaten voor draadloos internet aangekondigd op basis van deze nieuwe standaard. Belkin kondigde twee routers aan met de normale functionaliteit van een router terwijl de fabrikant ook twee routers aankondigde met een modem functionaliteit. Beide routers op basis van de nieuwe wi-fi ac standaard worden geleverd met een Broadcom chip.

Zowel de routers als modem-routers die Belking aankondigde zijn dual-band routers. Dit betekent dat ze zowel de 5GHz band als de 2,4Ghz band ondersteunen. Heb je dus oudere wifi apparaten die je wilt aansluiten op deze nieuwe routers dan zou dat gewoon moeten werken. Daarnaast kunnen al deze routers ook gelijktijdig zowel draadloos internet via wifi op de 5Ghz en 2,4Ghz band aanbieden. Nadeel van deze functionaliteit is dat het internetten wel merkbaar trager zal worden. Het goedkoopste model van deze vier nieuwe routers van Belkin zal €180 gaan kosten; het duurste model €219.

Alle routers die Belkin aankondigde kunnen uiteraard gebruikt worden om draadloos internet mogelijk te maken. Daarnaast vind je op de nieuwe routers ook vier vaste gigabit poorten. Ook zijn alle vier de modellen geschikt voor IPv6 en beschikken ze over multibeam technologie. De routers van Belkun zullen vanaf midden september, dat is nu dus ongeveer, verkrijgbaar moeten zijn.