Als je op de hoogte blijft van nieuwe technieken rondom Wi-Fi en draadloos internetten dan heb je vast al eens gehoord van het 802.11ac protocol. Dit nieuwe, nog niet geratificeerde, protocol maakt nog sneller draadloos internet mogelijk.

Wat is nu eigenlijk het 802.11ac protocol voor draadloos internetten, en wat voor apparatuur heb ik ervoor nodig.

Draadloos internet via het nieuwe 802.11ac protocol maakt doorvoersnelheden van 1,3Gbps mogelijk. Deze snelheden worden gehaald op 5GHz frequentieband. Vandaar dat draadloos internet via deze nieuwe 802.11ac standaard ook wel 5G internet genoemd wordt. Momenteel zijn er nog geen routers die met dit nieuwe protocol overweg kunnen.

Een van de eerste fabrikanten die met een router komt die wel met deze snelheden en deze nieuwe standaard overweg kan is Netgear. Deze router-fabrikant zal in de loop van dit jaar de R6300 uitbrengen, een router die dus snelheden van maar liefst 1,3Gbps kan halen. Met die snelheden is het verschil tussen draadloos internet en bedraad internet eigenlijk verwaarloosbaar.

nieuwe techniek voor draadloos internet

De Netgear R3600

Deze nieuwe router van Netgear zal in de loop van juli te koop zijn voor een adviesprijs van rond de 200 euro. Aan de binnenkant van de router vind je een Broadcom chipset die in eerste instantie nog niet op topsnelheid zal werken. Pas in de loop van volgend jaar, als de 802.11ac standaard goedgekeurd wordt, zal moeten blijken hoe snel draadloos internet via deze nieuwe standaard en met nieuwe apparatuur zal zijn.