0

Wifi-router met harde schijf en NAS functie

-
Wifi router met harddisk en NAS functie

Wifi router met harddisk en NAS functie

Op internet zijn deze week specificaties opgedoken van een wifi router van de Chinese fabrikant Xiaomi die naast wifi-functionaliteit ook een ingebouwde harde schijf vermelden. De wifi-router, die er opvallend uitziet, lijkt daarmee ook NAS functionaliteit te gaan bieden. Of die functionaliteit vergelijkbaar is echte NAS-systemen is nog onbekend.

De fabrikant Xiaomi maakt al lange tijd wifi-routers. Dit exemplaar verschilt weinig van de modellen die het bedrijf momenteel verkoopt. Zo heeft dit naamloze model dual-band functionaliteit voor snel draadloos internet via wi-fi. De harde-schijf en het uiterlijk van deze router maken het echter een opvallende verschijning.

Een Chinese nieuwssite meldt in aanvulling op de eerste informatie over deze wifi-router/NAS dat het apparaat een 1TB harde schijf aan boord heeft. Deze schijf werkt via de SATA600 interface. Daarmee maakt het de schijf geschikt om als NAS dienst te doen.

Verdere specificaties voor deze NAS vermelden een 802.11ac-wifi chip met dualband-ondersteuning op de 2,4GHz- en 5GHz-band. Ook zou deze wifi-router met ingebouwde NAS de beschikking hebben over twee USB3.0 poorten.

Over de prijs is nog weinig bekend. In China wordt op een adviesprijs van rond de 100 euro gerekend of de router in Nederland beschikbaar komt en hoe duur deze router dan hier zou zijn is onbekend.

bron: tweakers

0

Mijn eigen bedrade en draadloze thuisnetwerk

-

Een goed netwerk voor thuis bestaat uit een aantal draadloze en bedrade netwerk apparaten. Het soort apparaten in je netwerk hangt uiteraard af van de wensen die hebt ten aanzien van het gebruik en de betrouwbaarheid van je thuis netwerk. Om je een idee te geven van de mogelijkheden van een netwerk in huis hierbij een beschrijving van mijn huisnetwerk. Alle informatie in dit artikel is geschreven vanuit mijn beleving van goede en minder goede draadloze apparatuur.

Mijn thuis netwerk begint op de plek waar het internet dat ik van KPN afneem het huis binnenkomt. Daar staat in mijn geval een Experia Box van KPN die het internet via de ingebouwde router en draadloze router zowel draadloos als bedraad verder verspreidt. Helaas ben ik als klant aangewezen op een router en draadloze router van KPN, liever had ik een Netgear router gebruikt, Netgear maakt in mijn beleving namelijk de beste routers voor thuisgebruik.

De router in je thuis netwerk is natuurlijk van het grootste belang. Je hebt hem nodig om draadloos internet te kunnen gebruiken, maar ook het delen van bestanden, films en muziek en het printen van meerdere computers in netwerk verloopt via een router.

Een NAS hoort thuis in je netwerk als je veel bestanden deelt

Een Network Attached Storage is erg handig als je veel (grote) bestanden deelt met andere apparaten in je thuisnetwerk

Naast mijn router staat een NAS of ook wel Network Attached Storage. In mijn geval staat er een Synology NAS DS212+ met daarin twee harde schijven van elk 2GB. De NAS is door middel van een UTP kabel aangesloten op de Experia BOX. Mijn NAS is vooral in gebruik als media server voor films, muziek en andere bestanden.

Het voordeel van een NAS is dat het een klein apparaat is dat altijd aanstaat. Je kunt ten allen tijde bestanden op de NAS benaderen via je thuisnetwerk. Doordat mijn NAS twee schijven aan boord heeft is al de data ook nog eens goed beveiligd. Als een van beide harde schijven kapot gaat dan staat altijd een backup op de andere schijf. Daarnaast kun je een NAS uitrusten met software om automatisch te downloaden, back-ups te maken of beveiligings-camera’s aan te sluiten.

Een tweede poort op mijn Experia router staat in verbinding met de studeerkamer via een UTP kabel die onder het huis door loopt. Deze kabel is in de studeerkamer aangesloten op een simpele switch die mij in staat stelt ook in de studeerkamer meerdere apparaten op het bedrade netwerk in mijn huis aan te sluiten. Handig voor mijn laptop of de laptop van iemand die langskomt. De router in mijn studeerkamer staat is een simpel no-name dingetje dat het prima doet.

Een derde poort op mijn Experia router is gereserveerd voor een mediaspeler in de woonkamer. Deze mediaspeler, een Xtreamer, haalt media zoals films en series van de NAS in de gangkast en geeft deze weer op televisie. Het grote voordeel van een Xtreamer met netwerk aansluiting is dat je in de Xtreamer geen harde schijf hoeft in te bouwen. De Xtreamer heeft prima netwerk kwaliteiten en het streamen van DVD’s gaat prima via de Synology, de router, en de Xtreamer. Films download ik trouwens op mijn computer waarna ik ze via de Windows verkenner over het netwerk naar de Synology NAS.

Draadloze mediaspeler Sonos

Mijn Sonos spelers zijn via een Sonos connect en een goedkope switch aangesloten op de router.

De laatste poort op mijn router is weer verbonden met een goedkope switch. Op deze switch heb ik een aantal apparaten aangesloten. Zo staan mijn Sonos mediaspelers via een Sonos connect en de switch in verbinding met de muziek folder op de NAS.

Daarnaast is de televisie ook via de switch aangesloten op het internet. Hierdoor kan op televisie online content worden afgespeeld die Sony zelf beschikbaar stelt. Ook is het mogelijk om bijvoorbeeld Youtube video’s via het thuisnwetwerk op mijn televisie af te spelen.

Tenslotte natuurlijk het draadloos internet in mijn thuisnetwerk. Dat verloopt in de meeste gevallen via de router van KPN. Omdat het draadloze internet signaal boven en in de studeerkamer nog wel eens weg wil vallen heb ik een wifi-versterker geplaatst in de keuken. Die ligt centraal in het huisje en op een keukenkastje, onzichtbaar voor het oog, versterkt deze wifi-versterker het draadloos internet in mijn huis.

Op het draadloze netwerk zijn een aantal draadloze apparaten aangesloten. Hieronder vallen natuurlijk een aantal smartphones en mijn tablet, de laptops in ons huishouden, een Logitech Squeezebox Radio en natuurlijk een wifi-printer. Het draadloos internet dat ik thuis gebruik wordt tenslotte beveiligd met een WPA2 beveiliging die standaard zit geïnstalleerd op de router van KPN.

Verbetering aan mijn thuisnwetwerk

Over mijn thuis netwerk ben ik erg tevreden. Het doet wat met moet doen, draait stabiel, kent weinig problemen en was goedkoop in de aanleg. Grootste minpunt vind ik zelf de beperkte doorvoersnelheid van de Experia router. Alle apparaten in mijn bedrade netwerk kunnen 1Gbit aan, de router van KPN is echter beperkt tot 100Mbit. Dat scheelt toch wel enorm in de doorvoer snelheid van grote bestanden. Dat is trouwens ook de belangrijkste reden voor de afkeer die ik heb van die Experia Modem. Liever had ik, nogmaals, een Netgear router gebruikt.

Heb je nu zelf goede tips over het gebruik van een draadloos thuisnwetwerk? Voel je dan vrij om commentaar te leveren op dit bericht.