Draadloos printer via Wi-Fi

WiFi printer HP

Printen via een draadloos netwerk heeft natuurlijk niet zoveel te maken met draadloos internetten. Echter, omdat veel mensen problemen hebben met draadloos printen vandaag op draadloos-internetten.com een klein uitstapje. We proberen vandaag om je wegwijs te maken in de wereld van het draadloos printen via wi-fi, via een netwerkprinter en via een draadloze printer.

Omdat draadloos printen in de meeste gevallen verloopt via het WiFi protocol dat ook gebruikt wordt om draadloos me te internetten is draadloos printen uiteraard wel nauw gerelateerd aan het belangrijkste onderwerp van deze website. We denken dan ook dat dit artikel over draadloos printen voorziet in een behoefte. Heb je zelf vragen over draadloze technieken? Stuur me dan een bericht en wie weet schrijf ik de volgende keer wel over jouw draadloos netwerk probleem! Vandaag echter antwoord op de vraag:

Hoe kan ik draadloos printen en wat voor problemen kan ik daarbij tegenkomen?

Grofweg kun je draadloos printen op drie manieren. Je kunt printen via printer die op een computer aangesloten is die op zijn beurt weer verbinding heeft met een draadloos netwerk. Ook kun je draadloos printen met een netwerk printer die je aansluit op een router. Tenslotte kun je tegenwoordig printers kopen met ingebouwde wi-fi functionaliteit waardoor je deze direct kunt aansluiten op een draadloos netwerk. Daarnaast zijn er nog een aantal andere manieren om draadloos te printen, deze zijn allemaal afgeleid van de genoemde manieren.

Geen van de genoemde manieren om draadloos printen mogelijk te maken is erg ingewikkeld. De keuze die je maakt voor een manier om draadloos te printen zal dan ook af moeten hangen van de beschikbare ruimte, je budget en de manier waarop je de draadloze printer wilt gaan gebruiken.

Printen via een computer aangesloten op draadloos netwerk

Allereerst kun je een computer aansluiten op een draadloos netwerk, aan de computer een printer aansluiten en deze printer tenslotte delen via je draadloze netwerk. De printer is nadat je deze stappen hebt gedaan bereikbaar voor alle computers en laptops in je draadloze netwerk. Het voordeel van deze manier van draadloos printen is dat je in principe met je huidige printer verder kunt. Je hebt alleen een extra computer nodig om je printer op aan te sluiten.

Nadelen aan deze manier van draadloos printen? De computer die gebruikt om je printer op aan te sluiten moet altijd aan staan. Staat hij uit, of is er storing, dan zul je niet draadloos kunnen printen. Daarnaast is ook de ruimte mogelijkerwijs een probleem, je zult ergens in je huis een printer en computer neer moeten zetten die altijd aan staat. Tenslotte kun je met je huidige printer verder, maar zul je een extra computer, of Network Attached Storage, moeten aanschaffen om je printer op aan te sluiten.

Netwerk-printer aansluiten op draadloze router

Een netwerkprinter is een printer met ingebouwde print-server. Dit betekent dat dit soort printers met extra hardware is uitgerust die de print-aanvragen afhandelt. Een netwerk printer sluit je met een UTP kabel aan op de router van je draadloos netwerk. De printer is daarna via de browser te installeren. Is de installatie compleet, dan kun je draadloos printer via een netwerk printer.

Nadeel aan een netwerk-printer is de relatief hoge prijs van zo’n apparaat. Daarnaast is het niet altijd handig om een printer aan te sluiten aan je router. Die staat namelijk vaak in de meterkast of op een andere onhandige plek voor een printer.

Wi-Fi printer aansluiten op je draadloze netwerk

Een laatste mogelijk om draadloos printen mogelijk te maken is het kopen van een wi-fi printer. Een wi-fi printer is te vergelijken met een netwerk-printer. Het verschil is dat je een wifi printer overal neer kunt zetten, zolang het plekje maar binnen de radius van je draadloze internet verbinding valt. Je kunt de wi-fi printer daarna eenvoudig aansluiten op je draadloze netwerk. Je zult daarna op je computer nog wel printer software moeten installeren. De fabrikant van een wifi printer levert deze in de meeste gevallen mee met de printer.

Zoals je hebt kunnen lezen is draadloos printen mogelijk op een aantal manieren. Welke manier de beste is hangt van je wensen en je budget af. Zelf gebruik ik al ruim een jaar een wi-fi printer van HP en dat apparaat bevalt prima!