Voordat je met een laptop of desktop computer draadloos kunt internetten moet de pc eerst verbinding kunnen maken met een draadloos netwerk. Om een computer verbinding te laten maken met een draadloos netwerk zul je een draadloze netwerk kaart moeten gebruiken. Maar wat is nu eigenlijk een draadloze netwerkkaart?

Wat is een draadloze netwerk kaart?

Een draadloze netwerkkaart zit in de meeste gevallen standaard ingebouwd in je laptop of pc. In die gevallen kun je met het apparaat gelijk internetten via je draadloze verbinding. Heeft je laptop geen ingebouwde netwerkkaart dan zul je er zelf een in moeten bouwen. Daarvoor bestaan verschillenden mogelijkheden.

Draadloze USB netwerkkaart

Allereerst kun je via USB een draadloze netwerkkaart aansluiten. Een draadloze netwerkkaart die via USB wordt aangesloten lijkt qua vorm erg op een USB stick. De installatie van een draadloze netwerkkaart is erg eenvoudig. Meestal wordt de draadloze netwerkkaart zelfs automatisch geïnstalleerd.

PCMCIA Netwerkkaart

Voor laptops kun je in de meeste gevallen ook een PCMCIA netwerkkaart gebruiken. Een PCMCIA is een kaart ter grootte van een bankpas. Je steekt de kaart in een PCMCIA slot op je laptop. Vervolgens installeer je de software, als de netwerkkaart niet al automatisch herkend wordt, en je kunt draadloos internetten met je laptop.

PCI netwerkkaart

Tenslotte kun je in een desktop pc een PCI netwerkkaart inbouwen. Dit inbouwen is lastiger dan het insteken van een USB netwerkkaart, koop daarom alleen een PCI netwerkkaart als je weet hoe je hem in moet bouwen. De PCI netwerkkaart steek je, nadat je je pc hebt open geschroefd, in een vrij PCI slot. Nadat je je computer opnieuw opstart zal het besturingssysteem de draadloze netwerkkaart automatisch herkennen. Wederom is het nu een kwestie van het installeren van de draadloze netwerk software voordat je draadloos kunt internetten.

pci-draadloze-netwerkkaart

PCI Draadloze netwerkkaart

Een draadloze netwerkkaart is, kortom, een apparaat dat je gebruikt om met je laptop of desktop computer draadloos kunt internetten. In de meeste laptops zit tegenwoordig al een draadloze adapter ingebouwd. In desktop-computers is dit minder vaak  het geval, daar zul je dus via USB of PCI zelf een draadloze netwerkkaart in moeten bouwen.