Over de beveiliging van je wi-fi signaal voor draadloos internet lees je veel. Logisch: een onbeveiligd draadloos netwerk brengt risico’s met zich mee. Onbevoegden kunnen jouw draadloze verbinding gebruiken om zelf draadloos te internetten. Daarnaast kunnen andere mensen ook toegang krijgen tot je documenten en andere privacy gevoelige bestanden. Tenslotte kunnen anderen ook jouw draadloze netwerkverkeer onderscheppen om zo te proberen de wachtwoorden van je internetbankieren in handen te krijgen. Kortom: de beveiliging van je wi-fi signaal is erg belangrijk!

Voor de beveiliging van je wi-fi signaal zijn een aantal manieren. De minst geschikt manier om je draadloze netwerk te beveiligen is door middel van een WEP sleutel. Deze sleutel is verouderd en gemakkelijk te kraken. Heb je een oude router die alleen WEP ondersteund? Dan verdient het de aanbeveling om een nieuwe router te kopen. Zet hoe dan ook de WEP beveiliging aan: gebrekkige beveiliging is beter dan geen beveiliging.

Als je een nieuwe router hebt dan ondersteunt deze WPA en WPA2. Beide beveiligingstechnieken zijn nieuw en uitermate veilig. Ook nieuwe computers, laptops, smartphones en tablets kunnen overweg met WPA beveiliging. WPA staat voor Wi-fi Protected Access. WPA werd in 2004 ontwikkeld omdat bleek dat dat WEP beveiliging een aantal zwakke plekken bevatte. Omdat WPA de vervanger werd van WEP beveiliging is een draadloze netwerk verbinding die beveiligd is met WPA vele malen veiliger. Een met WPA beveiligde verbinding is niet eenvoudig te kraken en zal voldoen voor particulier gebruik.

draadloos-netwerk-beveiligen-wpa

Draadloos netwerk beveiligen met WPA

Om je draadloos netwerk te beveiligen met WPA of WPA2 moet je allereerst deze techniek aanzetten op je router. Ga hiervoor via de browser naar de interface van je browser. Zoek naar een menu of tabblad met als titel ‘security’ en zet WPA beveiliging aan. Je moet nu een sleutel opgeven die als WPA beveiliging zal dienen. Deze sleutel moet je op alle apparaten die gebruik willen maken van je draadloze wifi signaal intypen. Nadat je op je router hebt aangeven dat je het signaal wilt beveiligen met WPA moet je de router herstarten zodat de wijzigingen in de beveiliging geactiveerd worden.

Als je trouwens een draadloze router voor je draadloos internet van je provider hebt gekregen dan is deze standaard al beveiligd met WPA. Vaak staat de WPA sleutel van je router op de onderkant van het apparaat. Het ingeven van deze sleutel op je laptop, smartphone of tablet volstaat dan om met een veilig gevoel draadloos internet te gebruiken.