0

Draadloos internetten in KLM vliegtuig

-
Wi-Fi in vliegtuig

Wi-Fi in vliegtuig

Vanaf vandaag heeft KLM één toestel in haar vloot dat passagiers de mogelijkheid geeft tot het gebruik van draadloos internet in de lucht. Het betreft hier een proef om te zien of er onder passagiers vraag is naar het gebruik van internet onderweg. Mocht de proef met draadloos internetten in de lucht succesvol zijn dan zullen alle toestellen van KLM die bedoeld zijn voor langere vluchten uitgerust worden met de benodigde apparatuur.

De primeur voor deze eerste wifi vlucht vertrekt vandaag richting Panama. Het toestel, een Boeing 777, zal de komende maanden ook naar andere landen vliegen. Naast KLM zal ook zusterbedrijf Air France de komende maanden een proef doen met wifi in het vliegtuig.

Om draadloos te kunnen internetten via de aangeboden wifi-verbinding moeten gebruikers eerste betalen. Voor 20 euro mag een passagier gedurenden de hele reis draadloos internetten. Een uur internetten kost 11 euro. Om te betalen kan alleen een (prepaid) creditcard gebruikt worden. Het wifi signaal zal aangezet worden op het moment dat het vliegtuig een hoogte bereikt van 6 kilometer. Tijdens de landing zal het wifi signaal weer worden uitgezet.

Passagiers met geschikte apparatuur kunnen via het wifi signaal de hele reis gratis nieuws en weer kunnen bekijken. Ook informatie over de bestemming waar het toestel heen vliegt zal gratis worden getoond.

Dure techniek

Of en wanneer meer toestellen worden uitgerust met apparatuur voor draadloos internet is nog onbekend. Volgens een woordvoerder van KLM is de apparatuur erg duur en zullen veel mensen gebruik moeten gaan maken van de dienst om deze rendabel te maken. De proef die nu van start is gegaan is dan ook bedoeld om te kijken hoe groot de vraag is naar het gebruik van draadloos internet in het vliegtuig.

0

Draadloos internet voor KLM passagiers

-

Enige tijd geleden publiceerden wij een artikel waarin werd uitgelegd hoe het eigenlijk zit met draadloos internet in het vliegtuig. Daarin las je dat onder andere Emirates en Qantas hun passagiers via Wi-Fi verbinding laten maken met het internet. Vandaag kondigden KLM en Air France aan dat zij ook draadloos internet in een aantal van hun toestellen gaan instellen.

Draadloos internetten bij KLM vluchten

KLM

De proef van KLM betreft helaas maar een klein gedeelte van de vloot. Slechts 2 Boeing 777 toestellen van de maatschappij zullen eind dit jaar worden uitgerust met Wi-Fi voor draadloos internet.

Via de Wi-Fi verbinding kunnen passagiers in alle klassen van de beide toestellen verbinding kunnen maken met internet. Daarnaast zal het mogelijk worden om via een mobiele telefoon of smartphone sms-berichten te versturen. Over de prijzen van beide nieuwe services is nog niets bekend.

Naast draadloos internet zal de maatschappij van een zogenaamd ‘portal’ een aantal gratis diensten aanbieden in het vliegtuig. Via draadloos internet zal het nieuws, lokatie-informatie en een aantal televisie zenders worden aangeboden.

Beide Boeing toestellen met Wi-Fi zijn vooral bedoeld voor de lange vluchten. Waarschijnlijk zal KLM satellieten gaan gebruiken om passagiers in de toestellen via draadloos internet te laten communiceren met de buitenwereld. Deze technologie voor Wi-Fi wordt ook door andere maatschappijen gebruikt. Een aantal Amerikaanse maatschappijen bieden in Amerika draadloos internet aan via zogenaamde grond-stations. Uiteraard is deze technologie onbruikbaar voor vluchten boven de oceanen.