0

Draadloos internet in trein goed voor 10TB aan data

-

In steeds meer NS treinen wordt draadloos internet aangeboden. Steeds meer passagiers maken daar gebruik van: in mei werd bijna 10 terabyte aan dataverkeer gegenereerd via internet in de trein.

Ruim 200 intercity-treinen van de NS hebben internet aan boord. Dat is de helft van alle intercity treinen die voor de NS rijden. Wekelijks worden nog twee tot vier treinen uitgerust met draadloos internet. De Nederlandse spoorwegen zijn van plan om in alle intercity treinen draadloos internet via wi-fi mogelijk te maken.

De groei van het draadloos internet gebruik in de trein is groot. In mei van vorig jaar werd ‘slechts’ 2760 gigabyte verstookt. Dat getal werd in mei van dit jaar dus bijna verviervoudigd. Het meeste internetverkeer in de trein verloopt via het mobiele netwerk van T-Mobile. Drie-vierde van het verkeer verliep via het nerwerk van deze provider. Het restant verliep via het wi-fi netwerk van KPN dat op stations wordt aangeboden.

Mensen die surfen of chatten in de trein doen dit gemiddeld 40 minuten per sessie. Over een hele maand gerekend gebruiken daarnaast ongeveer 1 miljoen gebruikers het draadloos internet in de trein. Volgens de planning zullen alle intercity treinen eind 2013 over draadloos internet moeten beschikken. Wel is het de vraag of het internet dan nog gratis zal zijn. Het contract dat de NS heeft met T-Mobile zal volgend jaar aflopen en het is natuurlijk de vraag of de NS nog eens zo’n goede deal kan sluiten voor het gebruik van een mobiel netwerk om internet in de trein aan te bieden.

0

Hoe kan ik draadloos internetten in de trein?

-

Telecom providers verhogen de tarieven van hun databundels bijna twee keer per jaar. Voor mensen met een smartphone of tablet een slechte ontwikkeling als ze onderweg willen internetten. Gelukkig bieden de Nederlandse Spoorwegen sinds begin vorig jaar in steeds meer treinen draadloos internet via een wi-fi verbinding.

draadloos-internet-trein

Wi-Fi logo

In 2012 zal de NS steeds meer treinen geschikt maken voor draadloos internet. Daarvoor is het bedrijf in zee gegaan met telecom bedrijf T-Mobile. Zij bouwen in steeds meer treinen een wi-fi hotspot in die op het netwerk van T-mobile in aangesloten. Met deze wi-fi hotspot kan iedereen die een smartphone, tablet of laptop heeft met wi-fi verbinding maken met het internet. En het mooiste is ook nog eens dat dit helemaal gratis is. Je herkent de treinen waar je draadloos kunt internetten aan het wi-fi logo aan de buitenkant van de trein.

Om draadloos te kunnen internetten in de trein ga je met je smartphone, iphone of laptop naar instellingen. Daar kies je voor draadloze verbindingen.

Daarna kies je voor de verbinding die als naam T-Mobile heeft. Dit is een open netwerk dat je snel draadloos internet biedt in de trein.

NB: zorg ervoor dat je in de trein zit als je probeert verbinding te maken. Let ook op dat je smartphone of iPhone wi-fi aan heeft staan.

Voorlopig zal draadloos internetten in de trein gratis blijven. De NS laat op haar website weten dat in ieder geval tot 2013 het draadloos internetten in de trein gratis blijft. Wat er daarna gebeurt is nog niet duidelijk. Waarschijnlijk gaat de NS vanaf die datum een kleine vergoeding vragen voor draadloos internetten in de trein.