0

Oplossingen voor signaal problemen met je draadloos internet

-

Misschien komt het volgende scenario je bekend voor: na een soepele installatie van je draadloze router blijkt dat in bepaalde hoeken en kamers van je huis het signaal voor draadloos internet toch niet sterk genoeg is. Frustrerend, want juist op je lekker stoel achter in de huiskamer kun je niet draadloos internetten met je tablet of smartphone. Gelukkig zijn er een aantal oplossingen als blijkt dat het signaal van je draadloze router niet tot in je hele huis doordringt.

Vandaag op draadloos-internetten.com een mogelijk antwoord op de vraag:

Wat voor oplossingen zijn er als het signaal van je draadloze router niet in je hele huis te ontvangen is?

problemen-draadloos-internet

Problemen met draadloos internet zijn soms snel op te lossen. Zeker als de oorzaak een slecht signaal is kunnen simpele trucs al helpen!

In deze vraag en antwoord ga ik er uiteraard vanuit dat je draadloos internet wel werkt. Als je in de buurt van de router staat en je probeert met een smartphone of tablet draadloos te internetten dan werkt dat gewoon. Is dat niet het geval lees dan deze post waarin ik uitleg hoe je problemen met een niet werkende verbinding oplost.

Een draadloze verbinding die in bepaalde hoeken van je huis niet werkt is natuurlijk uitermate frustrerend. Gelukkig zijn er een aantal mogelijke oplossingen die je kunt proberen om je signaal net wat meer bereik te geven. Allereerst is het belangrijk om te kijken naar de plek van de router. Staat deze laag bij de grond, in een nis met dikke muren eromheen of bijvoorbeeld in een goed geïsoleerde en kleine ruimte? Dan is dat een mogelijke oorzaak van het slechte of ontbrekende signaal voor draadloos internet.

Een oplossing voor een slechte draadloze verbinding door de plek van de router is eenvoudig: verplaats de router naar een andere plek en het signaal zal in de meeste gevallen beter worden. Dat verplaatsen kan heel snel klaar zijn als je je router laag bij de grond hebt geplaatst. Zet de router op anderhalve meter hoogte en je signaal zal al verbeteren. Lastiger wordt het als de ruimte zelf de oorzaak van het probleem is. Je zult dan de draadloze router in een andere ruimte moeten plaatsen en dat vereist natuurlijk langere kabels en wat meer werk.

wifi-versterker-oplossing-problemen-draadloos

Wifi Versterker

Lijkt de plaats van de router niet de oorzaak van het probleem te zijn maar is het eerder de grootte van je huis of de afstand waarover het signaal verspreid moet worden? Dan kan het installeren van een wifi-versterker een goede oplossing zijn. Een wifi-versterker is een klein apparaat dat je verbinding laat maken met je draadloze router. Over wifi-verstekers en de toepassingen van dit soort apparaten voor het versterken van slechte draadloze verbindingen is al best wel veel geschreven op mijn blog. Ik verwijs daarom graag naar deze pagina over wifi-versterkers.

2

Problemen met Draadloos Internet

-

Het komt je vast bekend voor: een haperende of helemaal niet werkende draadloze internet verbinding die het de volgende spontaan weer doet. Vandaag op draadloos-internetten.com een Q&A over diverse problemen met je draadloos internet en natuurlijk ook bijbehorende oplossingen.

Wat zijn de meest voorkomende problemen met een draadloze internet verbinding en hoe kan ik deze problemen het snelst oplossen?

Allereerst is het belangrijk om je te beseffen dat problemen met draadloos internet soms onvermijdelijk zijn. Een draadloze verbinding met het internet wordt namelijk opgebouwd door middel van radiosignalen. Omdat deze signalen volgens de Nederlandse wet niet te sterk mogen zijn betekent dit automatisch dat problemen op de loer liggen. Het merendeel van de problemen met draadloos internet ontstaat omdat de signalen niet, of niet compleet, worden opgepikt door een laptop of smartphone.

draadloos internet problemen oplossen

Een scheve antenne kan de oorzaak van de problemen zijn

Als je problemen hebt met draadloos internet op een laptop die kort daarvoor nog niet bestonden dan is de oorzaak vaak snel te vinden. Allereerst is het wel zaak om rustig te blijven en de tijd te nemen om de problemen op te lossen. Ga nu op zoek naar de draadloze router of de signaalversterker die je gebruikt om draadloos te kunnen internetten. Kijk of deze apparaten nog stroom hebben en of de status lampjes niet rood gekleurd zijn of knipperen.

Lijkt het probleem te zitten in een van de apparaten die je draadloos internet in huis mogelijk maken? Haal dan de stekkers uit deze apparaten, laat ze minstens 30 seconden uit, en start ze daarna stuk voor stuk weer op door de stroom weer aan te sluiten. Vanwege de software in deze apparaten duurt het even voor ze opnieuw zijn opgestart. Probeer als alles weer lijkt te werken of de problemen met je draadloos internet opgelost zijn. Is dit niet het geval? Lees dan verder.

Zit het probleem hem niet in de draadloze router of de signaal versterker? Probeer dan om je laptop, smartphone of iPad opnieuw op te starten. Is dat gebeurt, maak dan opnieuw verbinding met het draadloze netwerk dat je voorheen ook gebruikte. In de meeste gevallen zullen de problemen na het opstarten van je laptop en het opstarten van de modem of router voorbij zijn. Is dat niet zo, dan zul je moeten gaan kijken of er misschien andere apparaten zijn die storen op het signaal van je draadloze verbinding.

Heb je net een nieuwe magnetron gekocht? Dan kan dat de reden zijn van de problemen met je draadloos internet. Ook mobiele telefoons of stapels boeken of kranten in de nabijheid van ofwel je laptop ofwel de router of signaalversterker kunnen de oorzaak van de problemen zijn. Kijk dus goed er wellicht veranderingen in de ruimte waar je draadloos wilt internetten hebben plaats gevonden. Ook een nieuwe magnetron of mobiele telefoon bij je buurman kan de oorzaak van het probleem zijn.

Heb je problemen met je draadloos internet? Heb dan even geduld en ga gestructureerd op zoek naar mogelijk oorzaken van de problemen. Denk aan magnetrons, nieuwe mobiele toestellen of een router die een reset nodig heeft. Lijkt de oorzaak niet in je huis te liggen? Misschien heeft je internet provider problemen met het leveren van internet bij je thuis. Wacht in dat geval een dag en probeer het de volgende ochtend opnieuw. Blijven de problemen met je draadloos internet bestaan? Zoek dan een expert en laat deze je draadloze netwerk goed nakijken.
0

Draadloze netwerkapparatuur heeft moeite met wi-fi interferentie

-

Onderzoekers van de Universiteit Twente hebben in opdracht van het Agentschap Telecom onderzoek gedaan naar de invloed van het aantal draadloze netwerk apparaten in een ruimte op de snelheid van die verschillende netwerken. Wat blijkt? De apparaten van veel mensen die tegelijkertijd draadloos internetten zitten elkaar vooral in de weg. Slechts 20% van alle dataverkeer dat verstuurd wordt binnen de verschillende draadloze netwerken bevat data. Al het overige verkeer bestaat uit controle bestanden, zogenaamde ‘control-frames’.

De conclusie van het onderzoek van de UT is dat draadloze netwerkapparatuur (Wlan apparaten) grote moeite heeft met het delen van dezelfde bandbreedte, met een moeilijk woord wordt dit ook wel wifi-interferentie. Hoe meer apparaten gebruik maken van dezelfde frequentie om gebruikers draadloos internet te laten gebruiken hoe slechter die apparatuur presteert. Aan deze mindere prestaties liggen vooral technische redenen ten grondslag.

De onderzoekers menen dat de producten en ontwikkelaars van wifi apparatuur beter moeten nadenken over effici├źnter gebruik van de beschikbare bandbreedte. Met het toenemend gebruik van de frequenties voor draadloos netwerken zal de wifi-interferentie voor steeds meer problemen gaan zorgen. Uit het onderzoek bleek nu al dat in kantoren en collegezalen maar ook in bijvoorbeeld stadscentra het delen van de bandbreedte voor draadloos internet tot vertragingen leidde.