Veel mensen kijken op tegen het instellen van draadloos internet. Ze denken dat het moeilijk is vanwege de gebruikte woorden, dat je er ingewikkelde apparatuur voor nodig hebt of dat ze het eigenlijk gewoon niet kunnen. Gelukkig valt dat allemaal wel mee: draadloos internet instellen is in de meeste gevallen erg gemakkelijk. Lees hier hoe je in vijf stappen draadloos internet moet instellen!

Op deze pagina ga ik er wel vanuit dat je een werkende internetverbinding in je huis hebt. Je leert hier namelijk alleen hoe je het internet dat je van je provider in je huis geleverd krijgt, of dat nu via kabel of adsl is, om kunt zetten in een draadloos internet (wifi) signaal. Heb je nog geen internetverbinding? Dan is het eerst belangrijk om een goedkope aanbieder van internet te vinden en deze opdracht te geven tot het aanleggen van een internetverbinding in je huis.

Computer of laptop geschikt maken

Computer of laptop geschikt maken

Om draadloos te kunnen internetten zal je laptop of computer aan bepaalde systeem vereisten moeten voldoen. Hele oude computers kunnen niet draadloos internetten en ook oude laptops hebben een te langzame processor om draadloos internet mogelijk te maken. Ruwweg moet je computer minimaal een Pentium processor bevatten en moet je computer Windows 98 als besturingssysteem hebben. Nieuwer is natuurlijk altijd beter: hoe sneller je processor hoe sneller je draadloos internet zal zijn.

Een draadloze internet adapter

Wifi Adapter

Naast een goede computer heb je ook een draadloze adapter nodig om draadloos te kunnen internetten. Een draadloze netwerk adapter zorgt ervoor dat je laptop gebruik kan maken van het draadloos internet signaal in je huis. De meeste draadloze adapters sluit je aan op de usb poort van je laptop of computer. Ook heb je adapters voor andere poorten op je computer maar die zijn vaak duurder en minder gemakkelijk te installeren.

Router kopen

Router kopen

Als je er zeker van bent dat je computer snel genoeg is dan is de volgende stap in het installeren van draadloos internet het kopen van een goede router. Een goede router is voor iedereen anders en hangt vooral af van de vraag waarvoor je je draadloze internet wilt gaan gebruiken.

Over het kopen van de beste router hebben we op draadloos-internetten.com al verschillende een artikel geplaatst. Twijfel je nog steeds over het kopen van een router? Koop dan een Netgear router van rond de 60 euro, dan zit je altijd goed.

Internetverbinding checken

Internetverbinding checken

Is je router gekocht en weet je hoe hij aan de stroom moet? Dan is het nu een kwestie van het opzoeken van de plek waar je internet verbinding je huis binnen komt. Daar vind je als het goed is je modem en daar moet je in de volgende stap je router op aansluiten.

Heb je een KPN internetverbinding? Dan komt je internet signaal vaak binnen op dezelfde plaats als waar je telefoonverbinding je huis in komt. Heb je kabel-internet? Dan zal je draadloze internet signaal binnenkomen op de plek waar je kabel je huis in komt.

Als je weet waar je internet signaal je huis binnen komt en je hebt je modem gevonden? Dan kun je verder gaan naar de volgende stap en je gekochte router aansluiten op het modem. Daarna is je draadloos internet klaar om te gaan gebruiken.

Router aansluiten

Router aansluiten

Het modem waarmee je op het internet bent aangesloten bevat aan de achterkant een aantal poorten. Een van die poorten is aangesloten op het internet terwijl een tweede poort door middel van een UTP kabel op je draadloze router moet worden aangesloten.

Als je internet werkt zal de kabel waarmee het internet signaal je huis binnen komt vaak zijn aangesloten op de poort ‘internet’ op je modem. Lees het boekje van je router om te weten te komen welke van de poorten nu het beste op je router kan worden aangesloten. Meestal is dit een van de vier utp-poorten op de achterkant van je modem, bekijk onderstaande afbeelding voor een voorbeeld.

Je router aansluiten op je modem

Sluit je router aan op de modem

Draadloos internet instellen en beveiligen

Draadloos internet instellen en beveiligen

Is je router aangesloten op je modem dan is je internet verbinding in principe klaar voor gebruik. Nu moet je op je computer of laptop de draadloze adapter laten zoeken naar je nieuwe draadloze netwerk. Op de onderkant van je router staat een SSID. Dat SSID is de naam van je draadloze netwerk. Als het goed is staat deze naam ook in het lijstje met draadloze netwerken op je computer of laptop. Laat je laptop of computer nu verbinding maken met het draadloze netwerk en je kunt draadloos internetten!

Denk er wel om dat je je draadloos internet goed beveiligd! Als je een onbeveiligde verbinding gebruikt dan loop je grote risico’s: onbevoegden kunnen je draadloos internet gebruiken maar ook kunnen wachtwoorden van bijvoorbeeld telebankieren gestolen worden!

Zoals je hebt kunnen lezen op deze pagina is het instellen en installeren van draadloos internet zo moeilijk nog niet! Probeer het gerust, er kan weinig mis gaan!