Een bericht in de Telegraaf vandaag over het ontbreken van gratis draadloos internet in hotels wereldwijd. Uit onderzoek van een Britse krant blijkt namelijk dat in tweederde van alle hotels gewoon betaald moeten worden voor het gebruik van draadloos internet.

Waarom is draadloos internetten eigenlijk niet gratis in hotels? Het is het opvallend dat een groot aantal snackbars, cafeetjes en vestigingen van McDonalds hun gasten draadloos internet aanbieden, waarom hotels dan niet?

Natuurlijk bezit de reactie van draadloos-internetten.com geen hotel. Een onderbouwd antwoord op basis van een praktijksituatie kunnen we dan ook niet geven. Toch hierbij een poging om een antwoord op bovenstaande vraag te geven.

gratis draadloos internet hotel

Allereerst zijn er natuurlijk kosten verbonden aan het aanbieden van gratis draadloos internet. Je zult als eigenaar van een middelgroot hotel een internet verbinding moet hebben met genoeg bandbreedte om al je gasten redelijk snel te laten internetten. Met de huidige aanbieders van kabel- en adsl internet moet dat echter geen probleem zijn. Je gasten verwachten echt geen 20mbit verbinding als ze met hun ipad of smarthpone gebruik gaan maken van je draadloze internet.

Naast een redelijk snelle internetverbinding zul je als hotel eigenaar ook goede draadloze netwerk apparatuur moeten hebben. Als je draadloos internet wilt aanbieden zul je toch ook willen dat het in elke kamer van je hotel te gebruiken is. Toch zijn ook deze kosten te overzien, met een paar goede routers moet het mogelijk zijn om een middelgroot hotel eenvoudig van draadloos internet te voorzien.

Beide antwoorden hierboven niet helemaal bevredigend. Want het blijkt namelijk dat bijna alle hotels draadloos internet aanbieden maar dat slechts 35% dat draadloos internet gratis maakt. Dus tenzijn de kosten van een verbinding en goede apparatuur terugverdient moeten worden zou je zeggen dat het geen enkel probleem is om het draadloos internet gratis te maken. Het lijkt er dan ook sterk op dat hotels het draadloos internet gebruiken om hun klanten extra kosten in rekening te brengen. Zo is een tarief van 24 euro voor het gebruik van draadloos internet over wi-fi geen normale prijs meer.