‘Open poort 4′ op je (draadloze) router bij verbindingsproblemen is een veelgelezen zin in veel handleidingen bij games en download software. Maar wat bedoelt men hier nu eigenlijk mee? En hoe moet ik die poort dan openen? Vandaag op draadloos-internetten.com een uitleg over het openen van poorten en de functie van het openen van deze poort.

Wat doet een poort eigenlijk?

Zoals je begrijpt heeft het begrip ‘poort’ in deze context te maken met het verbinden van software op een apparaat met het internet. Een voorbeeld van zo’n apparaat kan een PS3 zijn. Als je een game online wilt spelen moet deze game, die dus draait op je PS3, verbinding hebben met het internet. Omdat een PS3, maar ook een computer, vaak meerdere programma’s hebben die verbinding met het internet willen hebben kan die verbinding over verschillende poorten lopen.

Voor gangbare toepassingen zoals bijvoorbeeld een webbrowser zijn standaard poorten beschikbaar. Zo loopt een verbinding met het internet via een webbrowser via poort 80. Een ander veelgebruikte poort is bijvoorbeeld poort 21 voor FTP toegang. Als ontwikkelaar van een game of een downloadprogramma is het verstandiger om een andere poort te kiezen dan eerdergenoemde standaardpoorten. Dit om te voorkomen dat er conflicten optreden.

Zo kan het gebeuren dat bijvoorbeeld ‘poort 4′ gebruikt wordt door een bepaalde PS3 game. Omdat een PS3 maar ook een computer, laptop of xbox via een (draadloze) router of modem verbonden is met het internet moet op deze router de betreffende poort opengezet worden. Standaard staan de meeste poorten op een modem of router gesloten omdat open poorten gevoelig zijn voor hackers. Het openzetten van andere poorten dan de standaard-poorten voor internet, mail en ftp is dus een (klein) beveiligingsrisico.

Hoe moet je een poort openzetten?

Het openzetten van een poort op je draadloze modem of draadloze router gaat in alle gevallen via het configuratiescherm van je router. Heb je een Xperia modem van KPN? Dan vind je dat configuratiescherm via het volgende adres: http://192.168.2.254/. Heb je een ander modem of router? Kijk dan in de handleiding welk ip adres je in je browser moet intypen om bij het configuratiescherm te komen.

Poort openzetten op experia modem voor draadloos internetPoort openzetten op experia modem voor draadloos internet

Poort openzetten op experia modem voor draadloos internet

Om nu verder te kunnen met het openzetten van de goede poort voor je game of downloadprogramma moet je weten welk ip-adres het apparaat in jouw netwerk heeft. Op een windows computer kun je daar gemakkelijk achterkomen door via ‘start’, ‘uitvoeren’, ‘cmd.com’ en dan ipconfig uit te voeren. Voor een XBOX, PS3 of ander apparaat is dat iets meer werk. Kijk in de handleiding van de game of je console om achter het goede ip-adres te komen.

In het geval van een experia box van KPN is de volgende stap in het openzetten van een poort eenvoudig. Ga in het menu naar ‘Application’ en kies dan in het menu aan de linkerkant voor ‘Port Forwarding’. In het bovenste veld, achter LAN host ip adress, geef je het ip-adres van het apparaat aan waarvoor je een poort wilt openzetten. Daarna kun je in het menu de game of applicatie kiezen waarvoor je een poort wil openzetten. Staat de software er niet tussen? Kies dan voor ‘Click here to add an application’ en geef daar de poort en het ip-adres op voor de software die vraagt om een open poort.

Poort openzetten voor een game of download-software op je draadloos modem

Het keuzescherm op een experia box van KPN voor draadloos internet

Conclusie

Het openzetten van een poort voor een bepaalde applicatie is niet eenvoudig. Het vereist enige technische kennis en de manier waarop je een poort openzet verschilt per draadloze modem of draadloze router. Daarnaast kan een wifi-versterker ook nog eens vereisen dat dezelfde poort wordt opengezet omdat ook deze standaard die betreffende poort gesloten heeft. Kom je er niet uit vraag dan een computer-expert om hulp. Helaas is het voor veel games op Xbox en PS3 noodzakelijk om een poort open te zetten.