Gratis draadloos internetten is mogelijk als je buurman zijn of haar draadloze router niet heeft afgeschermd met een wachtwoord. Met je laptop, tablet of smartphone ben je in no-time via dat gratis signaal online zonder dat er een haan naar kraait. Ook op straat, in een hotel of onderweg kom je soms gratis draadloze internet toegang tegen. De grote vraag natuurlijk is of je wel gratis mag internetten via dat signaal van een ander.

gratis-draadloos-internetten

Gratis draadloos internetten

Het antwoord op deze vraag is helaas niet makkelijk te beantwoorden. Wel is duidelijk dat je niet gratis online mag op andersmans signaal als je wachtwoord hebt geraden waarmee je online kunt gaan. Logisch natuurlijk, dat wachtwoord zit er niet voor niets op. Anders wordt het als het signaal zonder beveiliging gebruikt kan worden. Goede wet- en regelgeving ontbreekt in Nederland maar wat wel duidelijk is, is dat je als je zeker wilt zijn van je zaak je maar beter eerst toestemming vraagt aan degene die het gratis internet aanbiedt. Want als je geen toestemming hebt wordt het al iets lastiger.

Gratis draadloos internetten op andersmans signaal is illegaal als duidelijk vermeld wordt in de netwerk naam dat het alleen voor de eigenaar bedoeld is. In andere gevallen is niet duidelijk waar de grens tussen legaal en illegaal internetten ligt.

Om zeker te zijn van je zaak is het handig om altijd toestemming te vragen aan diegene die het gratis draadloos internet aanbiedt. Pas als die persoon toestemming heeft gegeven weet je dat het legaal is. In alle andere gevallen ontbreekt wetgeving en blijft het spannend.

Deze samenvatting over het al dan niet legaal zijn van gratis draadloos internetten kwam tot stand dankzij een artikel op een andere website over draadloos internetten. Wil je meer weten over dit onderwerp dan kun je hier de bron nalezen en meer leren over juridische vraagstukken over nieuwe media.