De meeste mensen hebben thuis een internetverbinding waarmee probleemloos draadloos geïnternet kan worden. Gelukkig bestaat draadloos internet want de gemakken ervan zijn legio. Wil je weten hoe draadloos internet werkt? Lees dan verder, want op deze pagina vind je het antwoord op de vraag:

Hoe werkt draadloos internet eigenlijk?
hoe werkt Draadloos Internet eigenlijk?

Allemaal draadloos

Draadloos internet werkt via radiogolven. Voordat je daarom draadloos kunt internetten moet je zowel een zender (‘router‘) en een draadloze netwerkkaart in je computer hebben.

Een draadloze netwerkkaart kan radiogolven, waarin gecodeerde informatie zit, omzetten in daadwerkelijke informatie. Een router doet natuurlijk precies het omgekeerde. Die zorgt ervoor dat het internet signaal omgezet wordt in radiogolven die door de netwerkkaart worden opgepakt.

Een router en draadloze netwerkkaart communiceren met elkaar via deze radiogolven en zo wisselen ze ook informatie uit. Die informatie is natuurlijk de inhoud van de sites die je op laptop bezoekt als je draadloos zit te internetten.

De snelheid waarmee beide apparaten informatie uitwisselen is van vele factoren afhankelijk. Zo kon je op draadloos-internetten.com al eerder lezen wat voor factoren van invloed zijn op een slecht werkende draadloze internetverbinding.

Ook al eerder besproken op deze site is de standaard volgens welke draadloze netwerken hun taak uitoefenen. Deze heeft als code 802.11 en die staat dan weer voor apparaten die via draadloze netwerken (wifi) met elkaar kun communiceren. Je moet dus altijd checken, als je draadloze netwerkapparatuur koopt, of het gekochte apparaat inderdaad volgens die 802.11 standaard werkt.

Binnen de standaard voor draadloos internetten bestaan tegenwoordig een aantal sub-standaarden. Zo lees je op verpakkingen van draadloze netwerk apparaten vaak 802.11A, G of B aan het eind. De letters staan voor de snelheden waarop het draadloze netwerkapparaat zal werken. tegenwoordig is de 802.11G de standaard waarop je draadloze netwerk apparaat zal moeten werken.

De techniek achter draadloos internet gaat nog veel verder dan de hierboven beschreven beknopte samenvatting. Wil je meer informatie over de techniek van het draadloos internetten dan verwijzen we je hierbij naar Wikipedia over WiFi.