Gratis internetten via de verbinding van je buurman is in veel gevallen mogelijk. Wil je zelf echter voorkomen dat je buurman jouw draadloze verbinding gebruikt dan is het zaak deze verbinding goed te beveiligen. De vraag over draadloos internetten die hier behandeld zal worden is dan ook: Hoe beveilig ik mijn draadloze internet verbinding?

Draadloze verbindingen komen tot stand dankzij een router die, in de meeste gevallen, het internetsignaal op de plek waar het je huis binnenkomt draadloos maakt. Logisch dus dat de beveiliging van je draadloze internet daar begint. Surf via je browser naar het ip-adres van je router en log-in op het administratie scherm van je router. Vaak is je router bereikbaar via een ip-adres als 192.168.1.1 of een vergelijkbaar 192.168 netwerkadres.

Om zeker te weten via welk ip-adres je router toegangelijk is kun je kijken in het boekje dat werd meegeleverd met de router. Daar vind je onder ‘installatie’ de goede gegevens om naar je router te surfen.

Nadat je bent aanbeland in het scherm waar je je router en draadloos internet kunt beveiligen is het zaak om in te loggen. Vaak moet dat via een standaard loginnaam en wachtwoord. Een combinatie van admin / admin komt vaak voor. Ook is het soms zo dat je geen wachtwoord hoeft in te vullen maar alleen een gebruikersnaam.

Is je router toegankelijk met de standaard admin/admin gebruikersnaam en wachtwoord combinatie? Verander die dan ook in iets van je eigen keuze. Dat maakt het eventuele draadloze inbrekers nog iets moeilijker!
Eenmaal ingelogd op je router is het nu belangrijk om te surfen naar een tabblad of menu met als naam ‘security’ of ‘beveiliging’. Daar vind je een optie die heet ‘beveilig via WPA/WEP key / sleutel’. Door deze optie aan te vinken is je router nu beveiligd met een WPA of WEP sleutel. Voordat de beveiliging echter werkt moet je wel een wachtwoord opgeven in het tekstvak dat je ziet staan vlak naast of onder de optie om de beveiliging aan te zetten.

Vind je geen tekstvak? Dan genereert de router wellicht zelf een wachtwoord. Neem dit wachtwoord over.

draadloos-internet-beveiligen-wep

Draadloos internet WEP

Nadat je een WEP of WPA sleutel hebt aangevinkt als beveiliging zal de verbinding op al je draadloze netwerk apparaten zijn weggevallen. Ga op elk apparaat via de instellingen opnieuw verbinding maken met je eigen draadloze netwerk. Vul in het wachtwoord vak, dat tevoorschijn komt als je verbinding wilt maken, het wachtwoord in dat je in de vorige stap hebt ingegeven.

Het gebruik van WPA of WEP sleutels is bij draadloos internet via KPN, Ziggo of een andere provider die het draadloos internet standaard meeverkoopt trouwens niet nodig. Je vindt bij deze providers de WEP sleutel al op de onderkant van de meegeleverde draadloze router.

Eenvoudig en zeer nuttig

Je ziet het natuurlijk al. Het beveiligen van draadloos internet is erg eenvoudig. Daarnaast voorkom je ermee dat onbevoegden je draadloze verbinding gaan misbruiken. WIl je je buurman toch laten meesurfen? Dan kun je de WEP of WPA sleutel voor het draadloos internet natuurlijk even doorgeven!