De Hoge Raad, de hoogste rechtbank van Nederland, heeft geoordeeld dat het inbreken op de router voor draadloos internet van iemand anders gewoon strafbaar is. De Raad gaat daarmee in tegen een eerdere uitspraak van een lagere rechter die oordeelde dat een router geen ‘geautomatiseerd werk’ is en dat je daarom, ondanks dat het kraken van een router niet wenselijk is, niet strafbaar bent als je iemands router kraakt.

De Hoge Raad oordeelde in een nieuw vonnis dat een router wel een geautomatiseerd werk is en dat het daarom illegaal is om in te breken op een router. Een inbraak op de router voor draadloos internet van iemand is daarmee computer-vredebreuk.

De Hoge Raad oordeelde in een zaak die werd aangespannen door een vrouw wiens buurjongen via haar router een doodsbedreiging op een forum had geplaatst. De wifi router van de vrouw was beveiligd met een wachtwoord. Via de wifi router liet de jongen weten een aantal mensen van zijn oude school te willen vermoorden.

Voor het uiten van het dreigement kreeg de jongen een forse taakstraf. Voor het inbreken op de router van zijn buurvrouw werd hij echter vrijgesproken in een hoger beroep. Volgens de rechter was een wifi router om draadloos mee te internetten geen geautomatiseerd werk omdat een systeem dat dat wel is aan een aantal voorwaarden moet voldoen op het gebied van gegevensverwerking. Omdat de jongen alleen de router gebruikte en niet inbrak op de computer van zijn buurvrouw vond de rechter dat hij geen strafbaar feit beging.

Hoge Raad is het oneens

De Hoge Raad was het oneens met de eerdere uitspraak. Volgens de instantie is een router wel degelijk te zien als een geautomatiseerd werk. Volgens de Raad is het deel uitmaken van een netwerk waarop geautomatiseerd werk wordt uitgevoerd genoeg om inbreuk op individuele apparaten strafbaar te maken. Als gevolg van deze uitspraak moet het hoger beroep over en kan de jongen alsnog vervolgd worden voor de inbraak op de wifi router voor draadloos internet.