gratis draadloos internet Groningen

Draadloos Groningen

Sinds vandaag is het voor bezoekers en inwoners van de stad Groningen om gratis draadloos te internetten via een openbaar wifi netwerk. Dat netwerk is uitgerold in het centrum van de stad Groningen en is vooral geschikt voor mobiele apparaten zoals smartphones, tablets en laptops. Gebruikers kunnen de komende drie jaar gratis draadloos internetten met een maximale snelheid van 200Mbit per seconde.

Het netwerk wordt commercieel geƫxploiteerd door Draadloos Groningen. Bezoekers en inwoners van Groningen kunnen dagelijks maximaal twee uur gratis draadloos internetten. Het bereik van het draadloze netwerk is gelimiteerd tot de open lucht. In winkels, huizen en andere openbare gelegenheden zal het wifi signaal niet krachtig genoeg zijn om te gebruiken.

Het gratis wifi netwerk in Groningen maakt gebruik van geavanceerde technieken van Ruckus Wireless. Dat bedrijf combineert een aantal technieken (denk aan load-balancing en beamforming) om het bereik van een draadloos netwerk zo groot mogelijk te maken. Daarnaast zou het draadloze netwerk in de stad Groningen via deze technieken een stuk stabieler moeten zijn. Het wifi-netwerk is verbonden met het internet via glasvezel. Daarnaast is een directe aansluiting op het TCN Data Hotel in Groningen gerealiseerd.

Lange adem

Draadloos Groningen bestaat al sinds 2007. In dat jaar werd een stichting opgericht die als doel het aanbieden van een openbaar en gratis wifi netwerk had. Het initiatief werd toendertijd als stichting opgericht samen met de Hanzehogeschool, de universiteit in Groningen, het UMCG en de gemeente. In 2010 besloten de partijen gezamenlijk om de stekker uit het project te trekken.

Al snel na het stopzetten van het project werd een doorstart gemaakt. Glasvezelaanbieder Community Network Groningen en internet bedrijf Wireless Generations namen het stokje over. Samen hebben beide bedrijven hard gewerkt om van de stad Groningen een van de eerste steden in Nederland te maken die gratis draadloos internet aanbiedt aan zowel bezoekers als inwoners van de stad. Ga je binnenkort naar Groningen? Zet dan je 3G mobiel internet uit en surf lekker snel via het nieuwe gratis draadloze netwerk in die stad.