Enige tijd geleden publiceerden wij een artikel waarin werd uitgelegd hoe het eigenlijk zit met draadloos internet in het vliegtuig. Daarin las je dat onder andere Emirates en Qantas hun passagiers via Wi-Fi verbinding laten maken met het internet. Vandaag kondigden KLM en Air France aan dat zij ook draadloos internet in een aantal van hun toestellen gaan instellen.

Draadloos internetten bij KLM vluchten

KLM

De proef van KLM betreft helaas maar een klein gedeelte van de vloot. Slechts 2 Boeing 777 toestellen van de maatschappij zullen eind dit jaar worden uitgerust met Wi-Fi voor draadloos internet.

Via de Wi-Fi verbinding kunnen passagiers in alle klassen van de beide toestellen verbinding kunnen maken met internet. Daarnaast zal het mogelijk worden om via een mobiele telefoon of smartphone sms-berichten te versturen. Over de prijzen van beide nieuwe services is nog niets bekend.

Naast draadloos internet zal de maatschappij van een zogenaamd ‘portal’ een aantal gratis diensten aanbieden in het vliegtuig. Via draadloos internet zal het nieuws, lokatie-informatie en een aantal televisie zenders worden aangeboden.

Beide Boeing toestellen met Wi-Fi zijn vooral bedoeld voor de lange vluchten. Waarschijnlijk zal KLM satellieten gaan gebruiken om passagiers in de toestellen via draadloos internet te laten communiceren met de buitenwereld. Deze technologie voor Wi-Fi wordt ook door andere maatschappijen gebruikt. Een aantal Amerikaanse maatschappijen bieden in Amerika draadloos internet aan via zogenaamde grond-stations. Uiteraard is deze technologie onbruikbaar voor vluchten boven de oceanen.