In steeds meer NS treinen wordt draadloos internet aangeboden. Steeds meer passagiers maken daar gebruik van: in mei werd bijna 10 terabyte aan dataverkeer gegenereerd via internet in de trein.

Ruim 200 intercity-treinen van de NS hebben internet aan boord. Dat is de helft van alle intercity treinen die voor de NS rijden. Wekelijks worden nog twee tot vier treinen uitgerust met draadloos internet. De Nederlandse spoorwegen zijn van plan om in alle intercity treinen draadloos internet via wi-fi mogelijk te maken.

De groei van het draadloos internet gebruik in de trein is groot. In mei van vorig jaar werd ‘slechts’ 2760 gigabyte verstookt. Dat getal werd in mei van dit jaar dus bijna verviervoudigd. Het meeste internetverkeer in de trein verloopt via het mobiele netwerk van T-Mobile. Drie-vierde van het verkeer verliep via het nerwerk van deze provider. Het restant verliep via het wi-fi netwerk van KPN dat op stations wordt aangeboden.

Mensen die surfen of chatten in de trein doen dit gemiddeld 40 minuten per sessie. Over een hele maand gerekend gebruiken daarnaast ongeveer 1 miljoen gebruikers het draadloos internet in de trein. Volgens de planning zullen alle intercity treinen eind 2013 over draadloos internet moeten beschikken. Wel is het de vraag of het internet dan nog gratis zal zijn. Het contract dat de NS heeft met T-Mobile zal volgend jaar aflopen en het is natuurlijk de vraag of de NS nog eens zo’n goede deal kan sluiten voor het gebruik van een mobiel netwerk om internet in de trein aan te bieden.