Het Agentschap Telecom liet deze week weten dat men gebruikers en aanbieders van wifi-routers met een zendvermogen dat hoger is dan de wettelijk toegestane 100mW niet actief gaat vervolgen. Wel liet de organisatie weten dat het gebruik van dit soort wifi-routers, die handig zijn als je over grotere afstanden draadloos internet wil aanbieden, kan leiden tot vreemde storingen in electronische apparatuur.

Een en ander viel op te maken uit de woorden van Mariel van Dam. Zij is woordvoerder van het Agentschap Telecom. Afgelopen week publiceerde die organisatie een waarschuwing over de verkoop van wifi routers die een zendvermogen hebben dat hoger is dan 100mW voor de 2,4GHz frequentie. Die frequentie wordt gebruikt door wifi routers om draadloos mee te kunnen internetten. Een aantal winkels die wifi apparatuur verkopen hebben momenteel dergelijke routers in hun assortiment. Door het hogere zendvermogen kun je met dit soort routers draadloos internetten over een groter gebied.

Het Agentschap Telecom geeft aan veel vragen te ontvangen van zowel bedrijven als particulieren over deze wifi routers met een hoog vermorgen. Verkopers van deze apparatuur verwijzen namelijk bijna altijd naar het Agentschap voor een vergunning om deze apparatuur te mogen gebruiken. Dit soort vergunningen verstrekt het AT echter niet en daarnaast is het gebruik van hoogvermogen wifi routers illegaal. Daarnaast kan het gebruik zoals gezegd leiden tot storingen in andere wifi netwerken.

Alleen waarschuwingen

Voorlopig zal het AT echter alleen waarschuwingen uitdelen. Vanwege Europese Regels kan de handel in deze wifi routers met een hoger vermogen niet aan banden gelegd worden. Zowel verkopers als bezitters van dit soort wifi apparatuur kan dus opgelucht adem halen. Wel laat het Agentschap Telecom tenslotte weten dat bij klachten van mensen die last hebben van de wifi routers met een hoog vermogen opgetreden kan worden.

Uiteraard zijn er veel andere manieren om draadloos internet te versterken. Je kunt ervoor kiezen om een wifi-versterker te gebruiken om je draadloos internet over een groter gebied aan te bieden. Ook het verplaatsen van je router kan helpen bij het oplossen van problemen rondom je draadloos internet.